CONCURSUL NAȚIONAL DE T.I.C. pentru elevi ambliopi și nevăzători ”LUMEA VIRTUALĂ PRIN IRIS” TIMIȘOARA EDIȚIA A X-A 2022

Invitație

In perioada 14-17 octombrie 2022  vă invităm cu drag, să participaţi la Ediția a X-a a Concursului Naţional de TIC pentru elevi deficienți de vedere „Lumea virtuala prin IRIS”, inclus în programul de finanțare nerambursabilă al Consiliul Județean Timiș  TIMCULTURA, și în Calendarul Activităților Educative Școlare și Extrașcolare al Inspectoratului Județean Timiș. Concursul este organizat de către Liceul Teoretic Special ”Iris” în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Consiliul Județean Timiș, Asociația pentru sprijinirea copiilor și tinerilor ambliopi și nevăzători „IRIS” și Clubul Lions Diamond .

Obiectivul general al acestei competiţii este stimularea creativităţii și gândirii științifice, dezvoltarea spiritului de echipă şi promovarea elevilor deficienți de vedere cu aptitudini deosebite în domeniul tehnico-aplicativ şi ştiinţific.

Tema de anul acesta este „Împreună pentru viitor”.

Prezența dumneavoastră ne onorează și ne bucură, deopotrivă.

 

Director, Simona Vălcan

Director adjunct, Ileana Lazsadi

 

Concursul national de TIC ”LUMEA VIRTUALĂ PRIN IRIS” oferă elevilor ambliopi și nevăzători participanți posibilitatea de a-și demonstra abilitățile de utilizare a calculatorului și are ca obiective: eliminarea diferenţelor esenţiale dintre oportunităţile de învăţare oferite grupurilor dezavantajate  (copii nevăzători, slab văzători,cu nevoi speciale etc.) şi cele oferite majorităţii; dezvoltarea creativităţii elevilor, a capacităţii de a cerceta o temă dată, a gândirii critice şi favorizarea schimbului de idei; dezvoltarea capacității de adaptare la lucrul în echipă în elaborarea unui proiect care are o temă dată.

Ajuns la a X-a  ediție, concursul a devenit o tradiție și este foarte popular în rândul elevilor  cu deficiențe de vedere.

Elementul de impact pozitiv este proba pe echipe neomogene (echipe formate cu elevi din școli diferite), care contribuie la dezvoltarea abilităților de comunicare, socializare și lucru în echipă, de adaptare la un nou mediu, care în viitor îi ajută pe tinerii nevăzători și ambliopi să se integreze în societate.

Concursul este organizat în perioada 14-17 octombrie 2022 de către Liceul Teoretic Special ”Iris” Timișoara în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Consiliul Județean Timiș prin programul TIMCULTURA, Centrul de proiecte Timișoara, Clubul Lions Diamond,  Asociația pentru sprijinirea copiilor și tinerilor ambliopi și nevăzători ”IRIS” şi Asociația Nevăzătorilor filiala Timiș-Caraș. Timiș.

La competiţie vor participa cei mai buni 6 „IT-işti” din toate cele şapte instituţii de învăţământ care şcolarizează elevi deficienţi de vedere din ţară (Arad, Cluj-Napoca, București, Buzău. Târgu-Frumos, Timișoara). Cei 42 elevi vor demonstra că T.I.C.-ul (Tehnologia Informației și Comunicațiilor) este un bun start pentru viitor.

Etapa națională a concursului se va derula respectând următorii pași:

– ziua 1:

  • Deschiderea oficială a concursului
  • Ședința tehnică
  • Desfășurarea probei individuale
  • Formarea prin tragere la sorți a echipelor participante și anunțarea temei  proiectului.
  • Desfășurarea probei pe echipe (prima parte)

– ziua 2:

  • Desfășurarea probei pe echipe (a doua parte)
  • Prezentarea proiectelor

 

– ziua 3:

  • Excursie tematică “Obiective culturale bănățene”
  • Masă festivă și Festivitate de premiere a participanților (conform regulamentului concursului)

 

– ziua 4:

  • Plecarea delegațiilor

Mai jos aveți linkul către site-ul concursului.

https://sites.google.com/liceul-iris.ro/lumeavirtualapriniris/pagina-de-pornire

Galerie de imagini de la Ediția a X-a a Concursului Naţional de TIC pentru elevi deficienți de vedere „Lumea virtuala prin IRIS”, Timișoara 2020